Luistertip: Kansenongelijkheid in het onderwijs, met Louise Elffers

5 september 2022

In deze podcastaflevering van De Loopbaancoach interviewt Japke Ebbinge lector en onderwijsonderzoeker Louise Elffers over het Nederlands onderwijssysteem en de rol van de loopbaanbegeleider hierin. 

Over Louise Elffers

Louise Elffers is lector Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad aan de Hogeschool van Amsterdam en onderwijsonderzoeker aan de UvA en directeur van het Kenniscentrum Ongelijkheid. Elffers onderzoekt de inrichting van onderwijs(stelsels) en de invloed van die inrichting op de schoolloopbanen van jongeren met verschillende onderwijs- en thuisachtergronden. In haar werk focust Elffers zich op het vraagstuk van kansen(on)gelijkheid in het onderwijs. Elffers is ook auteur van de boeken ‘De bijlesgeneratie’ en ‘Onderwijs maakt het verschil’.

Over de podcast

In deze podcastaflevering legt Elffers de nadruk op de pijnlijke plekken in het onderwijs, wat zou moeten werken als een ‘meritocratisch’ of gelijkwaardig systeem waarin iedereen dezelfde kansen krijgt. De aflevering geeft een goede uitleg van de problemen in het Nederlands onderwijsstelsel en hoe dit anders kan om meer kansen te bieden. Zo benadrukt Elffers dat een systeemverandering nodig is waarin leerlingen centraal staan en niet vastzitten aan een vooraf bepaalde route. Bijvoorbeeld doordat leerlingen niet meer op vroege leeftijd worden geselecteerd en gecategoriseerd op verschillende niveaus en aparte scholen. Dit perspectief is belangrijk in de discussie over stapelen of doorstromen in het onderwijs, omdat meer flexibiliteit in selectie van niveaus lange stapel routes in het onderwijs kan voorkomen. 

De podcastaflevering is te luisteren op Spotify en Soundcloud.

This site is registered on wpml.org as a development site.