Wit privilege

In theorie
Wit privilege is een voorrecht gebaseerd op een witte huidskleur, dat een bepaalde machtspositie in de samenleving met zich meebrengt zonder dat witte mensen zich daarvan bewust zijn.

Wit privilege betekent niet dat witte mensen het altijd makkelijker hebben of dat witte mensen geen tegenslagen ondervinden. Wel betekent wit privilege dat deze tegenslagen of obstakels geen direct consequentie zijn van hun huidskleur. Intersectioneel gezien hebben bepaalde witte mensen meer macht dan andere witte mensen. Dit heeft te maken met gelaagde onderdrukking in de samenleving (seksuele oriëntatie, sociale klasse, religie, gender, etc). Toch ondervinden alle witte mensen een bepaald voordeel ten opzichte van niet-witte mensen in een samenleving waarin racisme is ingebed.

 

In praktijk
Bewustwording van wit privilege betekent een kritische reflectie op hoe een wit persoon zich verhoudt tot machtsstructuren in een organisatie, bijvoorbeeld een leer- of werkomgeving. In gesprekken over wit privilege, staan dan ook vaak de volgende vragen centraal:

 • Ik maak me geen zorgen over mijn kansen op de arbeidsmarkt
 • Ik herken mezelf in promotiemateriaal van de organisatie
 • Ik heb een breed netwerk dat mijn kansen een baan vergroot
 • Er zitten meerdere mensen in de sollicitatiecommissie die op mij lijken
 • Ik zou in principe alles kunnen eten in het bedrijfsrestaurant
 • Op feestdagen die voor mij belangrijk zijn, is iedereen vrij
 • Nederlands is mijn moedertaal
 • Ik herken mijzelf in de top van de organisatie
 • Als er een vervelende grap wordt gemaakt over de gemeenschap waar ik onderdeel van ben, ben ik niet bang om er iets van te zeggen

Indien er op een vraag positief geantwoord kan worden, kan gesteld worden dat er sprake is van wit privilege.

 

Maatschappelijke discussie
De maatschappelijke discussie over wit privilege gaat vaak gepaard met vragen over terminologie, omdat er verschillende manieren zijn om naar “witheid” te kijken. Over het algemeen zijn er twee termen die hierin aan de orde komen:

 • Blank: deze term wordt veelal gezien als een erfenis van koloniale kaders, waarbij de associatie met rein en schoon centraal staat.
 • Wit: deze term wordt veelal gebruikt in de anti-racisme beweging als alternatief voor “blank”, om daarmee ook te erkennen dat ‘wit’ net als ‘zwart’ een kleur, en ook een sociaal construct, is.

 

Meer informatie

Klik hier voor een overzicht van onderzoeken, scripties, nieuws, interviews, best practices en gerelateerde theorie over witheid en wit privilege (in het onderwijs).

Videomateriaal

 

 

 

Zie ook:

Witte onschuld

Shared Journaling: A Methodology for Engaging White Preservice Students into Multicultural Education Discourse

 

This site is registered on wpml.org as a development site.