Leestip/Luistertip: Wees Onzichtbaar, door Murat Isik

26 augustus 2022

Over de auteur

Murat Isik (1977) is een Nederlandse jurist en schrijver, geboren in Izmir Turkije. In zijn vijfde levensjaar kwam hij met zijn moeder en zus naar Nederland om bij zijn vader te zijn. Ondanks de vele uitdagingen tijdens zijn opgroeien in Nederland wist Murat Isik alsnog zijn doelen te bereiken. Hij studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam waarna hij enkele jaren heeft gewerkt als jurist bij gemeente Amsterdam. Ook schreef hij columns voor de Volkskrant. 

Met zijn schrijftalent won Murat Isik al vroeg prijzen, zoals tijdens de juni Kunstmaand in 2007. Met het verhaal ‘De purperen citroen’ won hij zijn allereerste prijs waarna deze is vertaald in een theaterstuk door Thomas Bijsterbosch. Vervolgens won Murat Isik in 2011 de El Hizjra Literatuurprijs  voor zijn korte verhaal ‘De laatste reis’. Hij maakte zijn grote debuut met zijn eerste roman ‘Verloren grond’ in 2012, hiervoor kreeg hij de Bronzen Uil Publieksprijs en een nominatie voor de Academica Literatuurprijs. ‘Wees onzichtbaar’ kwam uit in 2017, waarvoor hij in 2018 de Libris Literatuurprijs won. Daarnaast is Murat Isik’s roman ‘Wees onzichtbaar’ ook nog uitgeroepen als Boek van het jaar bij NRC Handelsblad en bol.com in 2017, de Boekhandelsprijs in 2018, en werd de roman genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs en Halewijnprijs.

Over het boek

‘Wees onzichtbaar’ is gebaseerd op Murat Isik’s eigen jeugd en neemt je mee in zijn coming of age als een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld. Het verhaal is geschreven omtrent Metin, een vijfjarige Turkse jongen die met zijn moeder en zus naar Nederland komt om herenigd te worden met zijn vader en proberen een bestaan op te bouwen. Tijdens het verhaal wordt er een indringend beeld geschetst van de Nederlandse samenleving en Turkse Nederlanders op het gebied van cultuur- en generatieverschillen, familierelaties, vriendschap en persoonlijke ontwikkeling. Metin’s ervaring als opgroeiende Turkse migrant in Nederland biedt een heldere blik op zijn strijd met een minderwaardigheidsgevoel zowel thuis als op school. ‘Wees onzichtbaar’ vertelt vanuit Metin’s ervaring over de onmacht die hij heeft ervaren door huiselijk geweld, discriminatie en vooroordelen in de maatschappij en op school waarbij er niet wordt ingegrepen. De personages in ‘Wees onzichtbaar’ komen tot leven door Murat Isik’s kleurrijke schrijfstijl. Het verhaal is boeiend en meeslepend.

Tip:
Bekijk deze korte video’s van Ambo Anthos uitgevers waarin Murat Isik je meeneemt naar het decor van zijn roman:

Deel 1 – De Amsterdamse Poort (duur 2:03).

Deel 2 – De buurt (duur 2:16).

Verkrijgbaarheid

‘Wees onzichtbaar’ is online te bestellen of te vinden in geselecteerde boekenwinkels. Het boek is tevens ook verkrijgbaar als een luisterboek op diensten zoals Storytel, of via de online Bibliotheek. Daarnaast is het ook te koop of te leen als e-book. 

Klik hier voor Murat Isik’s Wees onzichtbaar E-book 

Klik hier voor Murat Isik’s Wees onzichtbaar Luisterboek

Zie ook

This site is registered on wpml.org as a development site.