Decolonising Brown History: The Power of Pluriversal Pedagogies

15 november 2021

Jaar: 2021

Hoewel het postkolonialisme het einde van kolonialiteit suggereert, bewijst de hedendaagse sociale strijd rond etniciteit en cultuur het tegendeel. Racisme en zogenaamde ‘’colour prejudice’’ zijn een directe manifestatie van de koloniale orde die van oudsher het Westerse boven het niet-Westerse plaatst. Door het internaliseren van deze hiërarchische machtsdynamiek, strekt het kolonialisme ver voorbij de fysieke wereld en is de geest nog altijd gekoloniseerd, zelfs ondanks de vermeende onafhankelijkheid.

Het deconstrueren van de koloniale rationaliteit is dan ook noodzakelijk voor het verwezenlijken van ware onafhankelijkheid en bevrijding van de onderdrukkende Westerse kaders die op zijn beurt door de universaliteit van het Westen worden oplegt.

Onderwijs is essentieel voor dit proces van bevrijding, gezien het fundamentele belang van het afleren van kolonialiteit en het aanleren van dekolonialiteit om de geest volledig te dekoloniseren. Om dit bevrijdende potentieel te ontketenen, moet de pedagogische aard verschuiven van universeel naar pluriverseel, waarbij raciale en culturele verschillen worden erkend en omarmd. Een moreel rechtvaardig onderwijssysteem dat de nadruk legt op de deugden van respect en verantwoordelijkheid, is daarbij van essentieel belang om een ​​gelijkwaardige samenleving te creëren, wat bevrijd is van koloniale connotaties.

 

 

 

Zie ook

This site is registered on wpml.org as a development site.