Stichting Move

23 april 2018

BEST PRACTICE:

Stichting Move koppelt kinderen uit minder bedeelde wijken die minder voorsprong hebben dan hun leeftijdsgenoten aan studenten. Door hen samen in actie te laten komen in hun eigen omgeving ontdekken deze kinderen wat ze kunnen bereiken en welke impact ze op hun eigen leefomgeving kunnen hebben. De studenten fungeren als rolmodel en begeleiden het project. Tijdens een project ontmoeten de student en de kinderen elkaars wereld: het studentenleven en opgroeien in een minder bedeelde wijk. Het is een proces waarin actief burgerschap wordt gestimuleerd en dat bijdraagt aan het ontwikkelen van kinderen tot actieve burgers met vertrouwen in hun zelforganiserend vermogen. In de projecten van Move krijgen kinderen en studenten samen het eigenaarschap en de verantwoordelijkheid over het bedenken en uitvoeren van hun eigen project. Het project bestaat uit twee onderdelen: een actief uitstapje, waarin de studenten de kinderen meenemen naar het studentenleven en een buurttraject. Move is op dit moment in 10 grote studentensteden actief en heeft sinds de oprichting in 2009 circa 300 Move-projecten met kinderen van basisscholen uit minder bedeelde wijken en studenten uitgevoerd.

Het doel van de Move-projecten is om kinderen uit minder bedeelde wijken te laten ontdekken wat ze kunnen bereiken en welke impact ze op hun eigen leefomgeving kunnen hebben. Beide groepen leren elkaars leefwereld kennen en geven gezamenlijk de buurt van deze kinderen een boost. De kinderen ontdekken hoe ze hun talenten kunnen inzetten en verkennen nieuwe sporten, studies, talenten en mogelijkheden. Op deze manier ontdekken ze dat ze de wereld kunnen veranderen en welke mogelijkheden zij hebben in de maatschappij. De concrete doelstellingen na afloop van een project zijn:

  1. De leerlingen hebben hun perspectief verbreed door kennis te maken met studenten;
  2. De leerlingen hebben gezien hoe zij zich actief in kunnen zetten voor hun eigen omgeving;
  3. De leerlingen hebben inzicht gekregen in hun talenten en weten hoe ze die in kunnen zetten.

 De studenten die betrokken zijn bij de projecten van Move nemen vrijwillig de rol van projectleider op zich. In deze rol onderhouden zij onder andere contact met scholen, bedrijven en de gemeente en hebben de mogelijkheid hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Move probeert op deze manier niet alleen kinderen te laten groeien in hun ontwikkeling, maar ook studenten.

 

Zie ook

This site is registered on wpml.org as a development site.